CHDR2118 Trial

Looptijd:
17 Nov 2021
Centrum:
Type onderzoek:
Klinische trial - fase I

In deze fase 1 klinische trial bestuderen wij de effecten van het middel DNL343 in mensen met ALS. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe veilig en verdraagzaam het nieuwe middel is,  welke effecten het middel heeft in mensen met ALS en hoe het lichaam het middel opneemt en verwerkt. Deze studie wordt gesponsord door Denali Therapeutics Inc.

DNL343
Bij mensen met ALS lijkt een bepaald mechanisme in lichaamscellen, genaamd de geïntegreerde stressrespons (ISR), overactief. Als dit mechanisme langdurig actief is, kan dit leiden tot functieverlies van cellen. Mogelijk ook tot het verlies van de zenuwen die de spieractiviteit in het lichaam aansturen. Remming van de ISR met onderzoeksmiddelen lijkt zenuwen te beschermen en heeft een positief effect op het lichamelijk functioneren in verschillende dier- en laboratorium onderzoeken.

Het onderzoeksmiddel remt de ISR en zou daarom gunstig kunnen zijn voor de behandeling van ALS. Het onderzoeksmiddel is nog niet eerder toegediend aan mensen met ALS. Het is eerder getest bij gezonde vrijwilligers en op proefdieren. Buiten deze studie kunnen artsen het onderzoeksmiddel niet voorschrijven of gebruiken.

Hoe is de studie opgebouwd?

Medische keuring:
Voorafgaand aan het onderzoek is er een informatiegesprek, medische keuring en een longfunctieonderzoek (duur: 2,5 uur). Beide onderzoeken vinden plaats op het keuringscentrum van het CHDR, Centre for Human Drug Research (in Leiden).

Onderzoekperiode:
Het onderzoek bestaat uit 1 periode van 3 dagen en 2 nachten waarbij de deelnemer op het CHDR verblijft. Daarnaast zijn er nog 5 losse bezoeken (4 bezoeken: 3 uur, 1 bezoek: 9 uur). Deelname aan het onderzoek duurt ongeveer 10 weken.

Als het middel na afloop van de studie veilig wordt bevonden, wordt het middel mogelijk later aan deelnemers beschikbaar gesteld in een aparte ‘open-label’ (alle deelnemer krijgen het middel) studie.

Tijdens het onderzoek wordt er twee keer een ruggenprik (lumbaalpunctie) gedaan. We nemen dan  een beetje vocht rond het ruggenmerg af. Op die manier kunnen we de concentratie van het onderzoeksmiddel in dit vocht meten. De ruggenprik wordt gedaan door ervaren artsen. Het onderzoeksmiddel wordt vergeleken met een  placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel.

Belangrijkste criteria
Er zijn een aantal voorwaarden bepaald om te kunnen deelnemen aan deze studie. De belangrijkste criteria zijn:

  • De deelnemer is gediagnosticeerd met ALS
  • De symptomen zijn korter dan 3 jaar geleden begonnen
  • De deelnemer is in staat om capsules heel door te slikken
  • De deelnemer heeft een longfunctie van minimaal 50%
  • De deelnemer is tussen de 18 en 80 jaar oud
  • Vrouwelijke deelnemers zijn postmenopauzaal of gesteriliseerd
  • De deelnemer heeft afgelopen 60 dagen niet meegedaan aan een medicijnstudie

Bovenstaande criteria komen aan de orde tijdens een eerste keuringsbezoek aan het CHDR in Leiden. Op basis van de resultaten hiervan wordt bepaald of de deelnemer kan starten in deze studie. Het gebruik van andere geneesmiddelen gaat in overleg met de studie-arts. Roken is tijdens het verblijf op het CHDR niet toegestaan. De studie wordt uitgevoerd in ongeveer 5 patiënten in Nederland en 30 patiënten wereldwijd.

Aanmelden
Mensen met ALS die geïnteresseerd zijn in deelname of meer informatie willen over de CHDR2118 trial, kunnen contact opnemen met TRICALS via info@tricals.org.


Financiering: Denali Therapeutics Inc.